Soki

                                                          SOKI

soki1

 

Komórki ludzkiego ciała w 70% składają się z wody, która przechowuje informacje na temat kondycji narządu. Jeśli narząd jest chory woda zapamiętuje informację o chorobie, a leki powodują tylko chwilową zmianę struktury wody. Aby więc powrócić na stałe do zdrowia należy przez kilka miesięcy pić i używać do przygotowania posiłków wody z lodu lub pić świeżo wyciskane soki z warzyw lub owoców, albo też koktajle warzywno-owocowe.

Należy jednak pamiętać, że najzdrowsze są te przygotowywane samodzielnie (wytłoki z sokowirówki zatrzymują wszystkie szkodliwe substancje chemiczne), gdyż zawierają tylko strukturowaną wodę, witaminy i sole mineralne. Soków nie należy przechowywać zbyt długo – już po jednym dniu tracą 60% swoich właściwości. Dlatego jeśli nie wypijamy soku od razu zamyka się go w szczelnym (najlepiej szklanym) pojemniku i przechowuje w lodówce. Zaleca się picie 1/2 litra soku dziennie na 30 minut przed posiłkiem. Soki pijemy małymi łykami.

Sok z marchwi - źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, C, PP, K, potasu, sodu, magnezu, żelaza, miedzi, cynku i kobaltu. Zdrowy dla oczu i gardła, posiada działanie przeciwbakteryjne, poprawia odporność i trawienie, likwiduje wrzody żołądka i dwunastnicy, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.

Sok z kapusty - zawiera witaminę C, z grupy B, K, PP. Leczy obrzęki, choroby wrzodowe, anemię, nieżyty żołądka i dwunastnicy, zapalenie stawów, nadciśnienie tętnicze, egzemy, otyłość.

Sok z buraków – bogaty w antocyjaniny i flawonoidy, magnez, sód, potas i wapń. Wzmacnia odporność, przeciwdziała anemii, anginie, alergii, awitaminozie, leczy białaczkę, reguluje ciśnienie krwi, niedomagania i choroby wątroby, wspomaga leczenie zaparć, kamieni, klimakterium, reguluje pracę serca, oczyszcza wątrobę, nerki i woreczek żółciowy, wspomaga leczenie chorób skórnych.

Sok z pomidorów – skarbnica witaminy C, beta-karotenu i witaminy E. Zawiera witaminę K, P, z grupy B, potas, wapń, magnez, żelazo,fosfor, miedź,cynk oraz błonnik. Wspomaga leczenie awitaminozy, dolegliwości wątroby i woreczka żółciowego, wzmacnia organizm, reguluje zaparcia.

Sok z ogórków – ogórki mają 96-98% wody, sporo potasu, krzemu i siarki. Sok obniża poziom cukru we krwi, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia włosy i paznokcie.

Sok z ziemniaków – zawiera witaminę C, z grupy B, siarkę, fosfor, i potas. Działa antynowotworowo, reguluje rytm serca i ciśnienie krwi, wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz całego układu trawiennego, pomaga na nadkwasotę, wspomaga leczenie kamieni nerkowych.

Sok z winogron – uważany za najlepszy z soków owocowych. Działa nie tylko orzeźwiająco, ale także wzmacniająco, bakteriobójczo, moczopędnie i napotnie. Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze.

Sok z dyni – bogaty w beta-karoten, witaminę li, PP, C, z grupy  B, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, błonnik i pektyny. Wzmacnia system nerwowy, usprawnia pracę wątroby, wspomaga walkę ze stresem.

Sok z selera – źródło potasu, żelaza, wapnia, fosforu, magnezu witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Wzmacnia układ nerwowy, wspomaga leczenie dolegliwości żołądkowych, pęcherza, reumatyzmu, otyłości (reguluje trawienie), przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych.

Sok z sałaty (najlepsza jest rzymska) – zawiera beta-karoten, witaminy C, E, D, z grupy B, wapń, żelazo, potas, fosfor i mangan. Oczyszcza organizm, pobudza trawienie, koi nerwy, obniża poziom cukru we krwi, wspomaga pracę wątroby i krążenia krwi, korzystnie wpływa na skórę i włosy.

Sok z papryki – posiada właściwości antynowotworowe, wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, wspomaga prawidłową budowę kości, przynosi ulgę przy gazach i kolkach jelitowych.

Sok z arbuza – oczyszcza organizm, usuwa nadmiar cholesterolu, pomocny w leczeniu kamieni i piasku w nerkach, stanów zapalnych dróg moczowych, schorzeń secowo-naczyniowych, miażdżycy, cukrzycy, zapalenia stawów.

Sok z pietruszki (korzenia) – wspomaga leczenie anemii, dolegliwości wątroby, niestrawności, kamieni moczowych, reumatyzmu i zakażeń. Często do warzywnych koktajli dodaje się natkę pietruszki.

Sok z czosnku – spektrum jego działania jest bardzo szerokie, dlatego jest tak bardzo polecany. Obniża poziom cholesterolui ciśnienia krwi, wspomaga leczenie grypy, przeziębienia, sepsy, pasożytów, dolegliwości żołądkowych i wrzodów, grzybic, infekcji płuc i oskrzeli, zakrzepowego zapalenia żył, artretyzmu i reumatyzmu, przeciwdziała miażdżycy i nowotworom, poprawia wzrok.
Nie wszystko co zdrowe musi być smaczne. Ale pomimo tego godna jest polecenia tybetańska nalewka czosnkowa. Przygotowuje się ją w następujący sposób:
35 dag czosnku rozmiażdż i zalej 200 ml spirytusu. Odstaw w chłodne miejsce (nie może to być lodówka) na 10 dni. Po tym czasie przecedź i odstaw na kolejne 3 – 4 dni. Po tym okresie nalewka będzie j u ż gotowa do spożycia. Kurację nalewką czosnkową przeprowadzamy tylko jeden raz w roku. Cykl podawania jest następujący:
pierwszego dnia wypijamy 1 kroplę przed śniadaniem, 2 krople przed obiadem i trzy krople przed kolacją.
Drugiego dnia spożywamy 4 krople przed śniadaniem, 5 kropli przed obiadem i 6 kropli przed kolacją.
Trzeciego dnia przed śniadaniem 7 kropli, przed obiadem 8 kropli i przed kolacją 9 kropli i tak dalej aż dojdziemy do 25 kropli. Gdy dojdziemy do tej ilości to spożywamy po 25 kropli do każdego posiłku aż do wyczerpania nalewki. Aby zlikwidować zapach czosnku należy pić kefir lub jogurt, albo zjeść natkę pietruszki bądź jabłko.

Sok z buraka i marchwi - szczególna terapia Sok z buraka i marchwi zatrzymuje rozwój guzów, wypłukuje stare, chore komórki nowotworowe. Najlepiej będzie dla chorego gdy połączymy sok z buraka i marchwi w proporcji 4 : 1 . Pić należy 1 – 2 litrów soku dziennie w równych porcjach co 4 godziny.

 

Zakresem naszego działania obejmujemy miejscowości :Łapanów, Gdów, Bochnia, Wieliczka, Dobczyce, Myślenice, Kraków, Niepołomice, Targowisko, Łapczyca, Królówka, Sobolów, Trzciana, Łąkta, Żegocina, Limanowa, Mszana Dolna, Nowy Sącz, Zakopane , Kłaj, Raciechowice,  Jodłownik, Szczyrzyc, Tymbark, Łososina, Kasina Wielka, Wiśniowa , Rabka.