Pszenica

PSZENICA – SZKODLIWY PRODUKT

Ripe wheat field.

Dzisiaj można już stwierdzić, że najnowsze badania na temat sposobów odżywiania udowadniają, że wiele dotychczasowych medycznych założeń przestaje być aktualne. Przecież do niedawna przyjmowano, że tłuszcz to samo zło, a potrawy zbożowe dobro. Podobne dywagacje prowadzono na temat masła i margaryny i wielu innych produktów żywieniowych. Każdy z nas wie, że kasza manna jest produktem lekko strawnym, ale od niedawna zainteresowaliśmy się powrotem do znanych ale zapomnianych na jakiś czas podobnych produktów takich jak: kuskus, jagła, itp. Najnowsze techniki badań pozwalają nam na nowo odkryć ich wspaniałe walory i często powracamy do wiedzy naszych babć wprowadzając jej do swojego jadłospisu. Podobnie rzecz się ma z pozostałymi zbożami, choć większość z nas wie, że pszenne bułeczki np. bagietki są mało zdrowe, a pieczywo ciężkie razowe ma wiele walorów przyjętych za pożądane.

pszenica2

Najnowsze badania amerykańskich naukowców wskazują na liczne powiązania pomiędzy spożywanymi produktami pszenicznymi a zachorowaniami na ciężkie choroby taki jak: nadciśnienie, choroby serca, cukrzyca, alergie, choroby stawów. Wiedza ta jest już głoszona w Polsce np. przez, dr Kwaśniewskiego, który wie że niskotłuszczowa dieta oparta na zbożach wpędza ludzi w wiele chorób. Natomiast dr Davis amerykański uczony, zauważył u swoich pacjentów, że pokarmy z pszenicy podnoszą u nich poziom cukru, i są tak samo groźne jak spożywanie samego cukru. Wprowadził dietę ograniczającą makaron, pieczywo, naleśniki, ciasta itp. i uzyskał bardzo dobre rezultaty lecznicze.
Dzisiaj jeśli macie kłopoty z cukrzycą, a udacie się do lekarza dietetyka to zapewne każe wam ograniczyć spożywanie – oprócz cukru – produktów zawierających pszenicę takich jak: bułki, rogaliki, ciasteczka, itp. Oczywiście większość osób chudnie kilka albo kilkanaście kilogramów w ciągu kilku miesięcy. Większość pacjentów dr Davisa poprawiła sobie metabolizm i cofnęła stan choroby. Pacjenci zaobserwowali również poprawę w wielu innych schorzeniach od jelita grubego przez alergie do artretyzmu.
Wydawać by się mogło, że nic prostszego aby odstawić czy ograniczyć produkty pochodzenia pszenicznego i tu spotykamy potężne lobby producentów. Na świecie już dawno doszło do przetwarzania (zmodyfikowania) pszenicy. Wydano na to olbrzymie nakłady finansowe – prowadzono latami badania – i w imię zwiększenia produkcji i wyżywienia ludzkości doprowadzono do rozwoju produkcji tak, że pszenica stała się trzecim co do ilości produktem na świecie zaraz za produkcją kukurydzy i ryżu. Oczywiście idzie to w parze z jej kolejnymi już modyfikacjami, które nie przynoszą poprawy tej sytuacji. Wciąż w pszenicy znajdziemy takie produkty jak: gliadyna – podnosząca poziom cukru w organizmie czy wywołująca stany zapalne; gluten – odpowiadający za celiakię czy wywołujący stany zapalne w jelitach i centralnym układzie nerwowym; amylopektyna – odpowiedzialna za otyłość, choroby serca czy zapalenie stawów; lektyna — pogarszająca przepuszczalność naszych jelit.
Wycofanie pszenicy ze swojej diety może dać jeszcze szerszą poprawę zdrowia w twoim organizmie, bowiem badania trwają  a jest jeszcze wiele schorzeń, które ustąpiły u wielu ludzi po zastosowaniu tej diety. Obserwujcie swoje reakcje i postępujcie zgodnie ze swoimi odczuciami.
Eliminacja pszenicy jest dobra, bo nie dostarczamy glutenu, gliadyny czy amelopektyny, ale jedzenie bezglutenowe, w szczególności gotowe produkty bezglutenowe ( pieczywo) i gotowe mieszanki do wypieku chleba bezglutenowego, bułek czy ciastek zawierają inne szkodliwe dla sylwetki składniki. Są to skrobia i mąką kukurydziana, soja, skrobia ryżowa, skrobia z tapioki i skrobi kukurydzianej. Te składniki bardzo podnoszą poziom cukru we krwi, prawie tak szybko jak pszenica. Dlatego w żaden sposób nie działają odchudzająco i nie służą naszemu zdrowiu.

Uwaga: Jeśli zdecydujesz się zastosować dietę bez pszenicy, staraj się unikać gotowych produktów bezglutenowych, właśnie z powodu powyższych składników. Postaraj się doczytać, które produkty są w 100% zdrowe i bezglutenowe, bo producenci chętnie nadużywają hasła „bezglutenowe”.

pszenica3

Jeśli wybierzesz produkty bezglutenowe, POSZUKAJ produktów wykonanych z mąki gryczanej, mąki kokosowej, mąki migdałowej, mąki konopnej czy mąki z soczewicy.
Te produkty są zdrowe, naturalnie bezglutenowe i pyszne. Można się w nich zakochać, a nawet uzależnić, takie są smaczne. Dostarczają wszystkiego co zdrowe, cenny błonnik, tłuszcze i inne składniki odżywcze, które wspierają nasze zdrowie.

 

Zakresem naszego działania obejmujemy miejscowości :
Łapanów, Gdów, Bochnia, Wieliczka, Dobczyce, Myślenice, Kraków, Niepołomice, Targowisko, Łapczyca, Królówka, Sobolów, Trzciana, Łąkta, Żegocina, Limanowa, Mszana Dolna, Nowy Sącz, Zakopane , Kłaj, Raciechowice,  Jodłownik, Szczyrzyc, Tymbark, Łososina, Kasina Wielka, Wiśniowa , Rabka.