Porady

Piekarnik z termoobiegiem

może wysuszać ciasto, więc nie każde można piec  w ten sposób. Zazwyczaj podane jest w przepisach, kiedy pieczemy przy włączonym termoobiegu

 Wyrazisty smak zupy bezmięsnej

uzyskamy jeśli już po ugotowaniu dodamy łyżkę masła. Ponadto, jeśli warzywa przed gotowaniem podsmażymy na tłuszczu nie stracą swojego intensywnego koloru

Jak pozbyć się zapachu ryb?

Po oporządzeniu ryby dłonie myjemy w słonej wodzie i skrapiamy sokiem z cytryny. Zapach z patelni usuwamy przecierając ją fusami z herbaty. Talerze i sztućce zanurzamy w zimnej wodzie z solą, następnie myjemy ciepłą wodą. Podczas smażenia rybę skrapiamy cytryną, bądź wkładamy do niej obrane kawałki ziemniaka. Przed smażeniem rybę możemy posypać estragonem, tymiankiem lub obłożyć cebulą czy selerem i na godzinę włożyć do lodówki. Przed gotowaniem moczymy rybę przez godzinę w mleku.

Cielęcina

będzie delikatniejsza w smaku i bardziej krucha, jeśli dzień przed pieczeniem namoczysz ją w maśle

 Placki ziemniaczane

będą bardziej chrupiące i smaczniejsze, jeśli 1/3 mąki zastąpisz płatkami ryżowymi

 Brukselka

będzie smaczniejsza i szybciej się ugotuje, jeśli natniesz jej zdrewniałe części na krzyż i ugotujesz ją w wodzie z odrobiną cukru i mleka