Przydatne w kuchni

Sposób na cebulę

Surowa cebula dodana do sałatek nie ma wielu zwolenników przez ostry smak, który nie każdemu odpowiada. Jest na to sposób. Wystarczy pokroić cebulę w krążki i ułożyć na sitko, a następnie przelać wrzącą wodą i dla zahartowania zimną. Wówczas cebula stanie się delikatna i bardziej słodka.

Dlaczego cebula szczypie w oczy?

Podczas krojenia, do powietrza uwalniane są enzymy, które reagują  z wodą w naszych oczach i powodują pieczenie. Tym samym, aby uniknąć tej niedogodności, należy uniemożliwić dotarcie tych enzymów do naszych oczu. Oto kilka praktycznych porad do wyboru:

  1. Podczas krojenia regularnie moczymy nóż w wodzie. Dzięki temu enzymy osadzą się w niej i nie polecą do góry. Można by też pójść o krok dalej i całe krojenie przeprowadzić na desce zamoczonej w wodzie, ale to jest raczej zbyt kłopotliwe.
  2. Zakładamy szczelne okulary ochronne. Zwykłe okulary też mogą pomóc, jednak trzeba głowę ustawić tak, żeby enzymy osadzały się na szkiełkach a nie na naszych oczach. No i gwarancji 100% ochrony tutaj nie ma.
  3. Przed krojeniem wkładamy cebulę do zamrażarki na kilkanaście minut.
  4. Kroimy cebulę na siedząco, ustawiają się tak, aby nasza głowa była możliwie przed a nie nad cebulą. Tutaj również skuteczność ochrony przed płakaniem nie jest gwarantowana.

Nam najwygodniejsze wydaje się maczanie noża w wodzie. Niezależnie który sposób wybierzemy, warto pamiętać o kilku innych sprawach:

  • Unikamy kontaktu palców, którymi trzymaliśmy cebulę, z naszymi oczami.
  • Nie kroimy tzw. „dupki” cebuli, powinno to zmniejszyć ilość wydzielonych enzymów.
  • Nie każda cebula powoduje, że chce nam się płakać. Prawdopodobnie te, które były długo przechowywane w chłodniach, są najmniej szkodliwe.

 

Jak i w czym przygotować najlepszą galaretę

 Do wywaru ze zwykłych mięs, drobiu i ryb…
* należy dodać trochę żelatyny (6-8 łyżek na 1 litr płynu), a wywary z nóżek lub ryb i rybich łbów oraz kręgosłupów tężeją bez jej dodatku;
Przed zalaniem składników galaretą… 
* trzeba zrobić próbę krzepnięcia: wylać na wyziębiony talerzyk 2-3 łyżki, wstawić do lodówki a po 15 minutach sprawdzić czy się ścięła. Jeśli nie, trzeba rozpuścić w niej jeszcze trochę żelatyny
Galarety można zastudzać w różnych formach…
* dużych lub małych (jednoporcjowych)

 

Wywary do zupy – można zamrozić

Warto przygotować i zamrozić wywar na zupę. Przygotowujemy warzywa i mięsa, przyprawiamy do smaku i gotujemy bulion. Ostudzony przelewamy do naczyń i wstawiamy do zamrażarki.

 

Zdrowa przyprawa warzywna 

Składniki:

100 g suchej włoszczyzny
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka granulowanego czosnku
3 łyżeczki lubczyku ogrodowego
1 łyżeczka soli morskiej
2 łyżeczki cukru (ja użyłam brązowego)
1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki

Suszone warzywa zmiksować blenderem lub utrzeć w moździerzu. Dodać przyprawy i wymieszać.  Przyprawę można używać np. zamiast kostki rosołowej.

 

Warzywa – ile kalorii ?

Ogórek gruntowy – 13kcal/100g
Cukinia – 15kcal/100g
Pomidor – 15kcal/100g
Marchewka – 27kcal/100g
Fasolka szparagowa – 27kcal/100g
Kabaczek – 28kcal/100g
Papryka – 28kcal/100g
Kapusta biała – 29kcal/100g
Cebula – 30kcal/100g