Zupy

Żurek na skrzydełku  65 kcal

Składniki na 4 porcje :
- włoszczyzna
– skrzydełko kurczaka
– szklanka dobrze ukwaszonego żuru
– duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– ½ szklanki śmietany 12-proc.
– 2 jajka
– łyżeczka przyprawy warzywnej do zup
– liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– majeranek
– kilka gałązek koperku lub natki pietruszki
– sól, pieprz

Z oczyszczonej włoszczyzny i skrzydełka ugotować wywar. Przecedzić, dodać opieczoną nad ogniem cebulę, zmiażdżony czosnek, żur i przyprawy. Gotować kilka minut. Śmietanę zahartować wywarem, dodać do żurku, zagotować. Ugotowane jajka obrać, pokroić na ćwiartki. Marchew z włoszczyzny pokroić na plasterki. Ułożyć na talerzach cząstki jaj i marchew, zalać żurkiem, udekorować zieleniną.

 

Zupa z dyni   68 kcal

Składniki na 4 porcje:
– 2 marchewki
– korzeń pietruszki
– mały kawałek selera
– 50dag dyni
– ¾ szklanki chudego mleka
– łyżka mąki
– sok z cytryny
– łyżka posiekanej natki
– sól, pieprz

Warzywa i dynię obrać, opłukać, drobno pokroić. Zalać wodą (6 szklanek), ugotować, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Mleko wymieszać z mąką i zawiesiną zagęścić zupę, przyprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem, zagotować. Posypać natką.

 

 

Kapuśniak Kwaśniewskiego  66 kcal

Składniki na 8 porcji:
– główka białej kapusty
– strąk czerwonej papryki
– strąk zielonej papryki
– 3 cebule
– łodyga selera naciowego
– por
-1kg świeżych pomidorów lub z puszki
– sól, pieprz

Wszystkie warzywa umyć i osuszyć, z papryk usunąć gniazda nasienne, cebule obrać. Kapustę poszatkować, resztę warzyw pokroić. Wszystkie zalać wodą i gotować ok. 20 minut. Dodać pokrojone pomidory, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 10 minut.

 

Z awokado  183 kcal

Składniki na 4 porcje:
– owoc awokado
– ½ szklanki śmietanki kremówki
– 2 szklanki rosołu warzywnego z kostki
– sok z ½ cytryny
– ½ łyżeczka maggi
– łyżka posiekanego szczypiorku
– mielona papryka
– sól, pieprz

Obrać awokado, pokroić na małe kawałki i zmiksować. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić mikserem. 2-3 łyżki odłożyć, resztę połączyć z awokado i oziębionym rosołem warzywnym. Zupę doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, mieloną papryką i maggi. Oziębić. Do każdego talerza włożyć odrobinę ubitej śmietany i wsypać trochę szczypiorku.

 

Pomidorowa z kiełkami  78 kcal

Składniki na 8 porcji :
– 5 dużych pomidorów
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– duża cebula
– 4 szklanki rosołu warzywnego z kostki
– 2 łyżki (łącznie) świeżych liści bazylii, tymianku i rozmarynu
– ½ szklanki jogurtu naturalnego
– 2 ząbki czosnku
– 2 filiżanki kiełków fasoli mung
– 2 łyżki startego żółtego sera lub rzeżuchy
– sól, pieprz

Rozgrzać oliwę i poddusić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone na ćwiartki pomidory (bez skórki). Mieszając, dusić przez 10 minut, po czym wlać rosół warzywny, zagotować, wsypać posiekane zioła oraz kiełki fasoli mung. Zupę doprawić solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zabielić jogurtem. Przed podaniem posypać rzeżuchą.

 

Zdrowy rosół – przepis bez tłuszczu

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • pół pęczka pietruszki
  • pół pęczka lubczyku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Filety z kurczaka umyj i oczyść z tłuszczu. Warzywa obierz, jeżeli nie są młode. Cebulę razem ze skorupką opiecz w piekarniku lub skarmelizuj na patelni – doda wspaniałego aromatu, a skorupka zapewni odpowiedni odcień zupy. Warzywa i kurczaka zalej w garnku zimną wodą. Nie doprawiaj. Jeżeli za wcześnie dodasz sól, warzywa i mięso nie puszczą”soków”. Gotuj minimum godzinę na małym ogniu. Rosół nie może się mocno gotować, ma tylko “pyrkać”. Następnie dodaj pietruszkę i lubczyk i posól rosół do smaku. Gotuj jeszcze pół godziny. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą.

Warto użyć makaronu pełnoziarnistego.
Rosół (przepis bez tłuszczu) doskonale nadaje się jako baza do każdej innej zdrowej zupy. Jest wspaniałą alternatywą kostki rosołowej.

 

Domowy zakwas na żurek

Składniki:

  • Pół szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
  • ząbek czosnku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • liść laurowy.

Do słoika włożyć zgnieciony czosnek i przyprawy. Wsypać mąkę i zalać pół litra ciepłej przegotowanej wody. Słoik przykryć gazą. Zakwas należy codziennie zamieszać o tej samej porze, aby nie powstała pleśń. Domowy zakwas jest gotowy po 4-5 dniach.

 

Żurek – przepis o obniżonej zawartości tłuszczu

Składniki:

  • 0,5 litra zakwasu
  • 2,5 litra bulionu
  • 250 kiełbasy z piersi kurczaka (np Morliny 93 % mięsa kurczaka)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 10 g
  • ząbek czosnku

Ugotuj bulion z piersi kurczaka według tego przepisu. Możesz gotować go pół godziny, zamiast godzinę. Dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek. Gotuj kolejne pół godziny. Odcedź. Wlej zakwas (najpierw szklankę, a potem dolewaj sprawdzając, czy nie jest za kwaśny). Dopraw majerankiem, chrzanem i pieprzem.