Śniadania

Kilka propozycji które urozmaicą śniadania :

Pasta pieczarkowa  33 kcal

Składniki na 4 porcje :
– 6 białek z jajek ugotowanych na twardo
– 4 małe pieczarki
– łyżka posiekanej natki pietruszki
– łyżeczka posiekanej cebuli
– 2 łyżki chudego mleka
– łyżeczka niskotłuszczowego majonezu
– sól, pieprz

Pieczarki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce, poddusić krótko na patelni razem z cebulą, wystudzi. Białka posiekać, utrzeć z mlekiem, majonezem i zieleniną. Dodać pieczarki, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.

 

Twarożek z pomidorem  57 kcal

Składniki na 4 porcje:
- 20 dag chudego twarogu
– 3-4 łyżki mleka
– średni pomidor
– łyżka posiekanego szczypiorku
– ząbek czosnku
– łyżka dowolnych kiełków
– sól, pieprz

Pomidor umyć, drobno pokroić. Wymieszać z twarogiem, zmiażdżonym czosnkiem, mlekiem i szczypiorkiem, przyprawić. Posypać kiełkami.

 

Surówka poranna  73 kcal

Składniki na 4 porcje:
– 30 dag arbuza bez skórki i pestek
– soczyste jabłko
– 2 pomidory
– mała główka sałaty lodowej
– sok z cytryny
– 3 łyżki chudego jogurtu naturalnego
– łyżeczka miodu
– sól, kilka gałązek natki pietruszki

Pomidory umyć, pokroić w grubsze półplasterki. Arbuz i jabłko pokroić w kostkę, sałatę porwać na mniejsze kawałki. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, miodem i szczyptą soli. Składniki sałatki ułożyć w salaterce, polać sosem jogurtowym i udekorować gałązkami natki. Podawać z kromką razowego chleba.

 

Omlet z porem i pomidorami  315 kcal

Składniki na 2 porcje :
– 50 dag porów
– 30 dag pomidorów
– łyżka oliwy
– 3 dag startego parmezanu
– 4 dag drobnych otrębów pszennych
– 2 łyżki mąki
– 1/8 l mleka
– łyżka pokrojonego szczypiorku
– jajko
– cukier, sól, pieprz

Otręby zmieszać z mąką i mlekiem, szczyptą soli oraz cukru i odstawić, żeby napęczniały. Pory umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Rozgrzać ½ łyżki oliwy, podsmażyć pory, dodać 2-3 łyżki wody i dusić 5 min pod przykryciem w sosie własnym, doprawić solą i pieprzem. Jajko roztrzepać, połączyć z otrębami, mąką i mlekiem, przyprawić. Patelnię posmarować oliwą i usmażyć dwa omlety. Wyłożyć je na talerze, nałożyć pory i złożyć na pół. Przybrać pomidorami, posypać szczypiorkiem i parmezanem.

 

Jajka z sałatką owocowo-warzywną  220 kcal

Składniki na 4 porcje:
– 4 jajka ugotowane na twardo
– ½ różowego grejpfruta
– mała kiść winogron
– kilka gałązek natki
– po łyżce majonezu i jogurtu
– łyżeczka soku z cytryny
– sól, pieprz

Jajka obrać, przekroić wzdłuż na połowy, wyjąć żółtka. Owoce i warzywa umyć, osuszyć. Winogrona przekroić na połowy, wyjąć pestki. Grejpfrut obrać z błonek, pokroić w kostkę. Majonez połączyć z jogurtem i sokiem z cytryny, przyprawić. Żółtka rozdrobnić widelcem. Połowę żółtek wymieszać z pokrojonymi składnikami sałatki i sosem, nałożyć do białek. Jajka ułożyć na liściach sałaty, posypać pozostałymi żółtkami, udekorować natką.

 

 Dietetyczne kanapki z kurczakiem i sosem czosnkowym – 1 porcja 200 kcal

Składniki:

  • 2 kromki chleba Graham 60 g
  • 50g filetu z kurczaka
  • łyżka jogurtu naturalnego 2 % tłuszczu 20 g
  • bardzo mały ząbek czosnku
  • sałata
  • sól, pieprz z młynka

Kurczaka pokrój, dopraw ulubionymi przyprawami (np. bazylią), usmaż na patelni bez tłuszczu. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Na kromki chleba połóż sałatę, kawałki kurczaka i polej sosem czosnkowym.

 

Dietetyczny twarożek z suszonymi śliwkami – 1 porcja 300 kcal

Składniki:

  • Opakowanie serka wiejskiego light 150 g
  • 2 suszone śliwki 14 g
  • Skórka z cytryny
  • Kolendra
  • 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa 60 g:

Do serka dodaj pokrojone śliwki i otartą skórkę z cytryny oraz świeżą kolendrę (może być bez kolendry). Zjedz z chlebem (możesz posmarować kromki serkiem).