Przetwory

Marchewka konserwowa   83 kcal – 1 porcja 506 g

Składniki na 10 porcji :
- 3 kg marchewki
– 2 litry wody niegazowanej
– sól

Marchew opłucz i obierz ze skórki. Surową marchew ułóż w słoiczkach, najlepiej w całości, ponieważ więcej się jej zmieści.Przygotuj zalewę: W 2 litrach przegotowanej wody rozpuścić 2 kopiate łyżki soli kuchennej. Zalej zalewą marchewkę w słoikach tak, aby marchew była dokładnie zalana. Zakręć słoiki i włóż do garnka celem pasteryzacji. Słoiki w garnku zalej wodą do wysokości 3/4 słoika, zagotuj i na małym ogniu pasteryzuj (gotuj) przez około 1,5 godziny.

 

Sos słodko-kwaśny do słoików  76 kcal 

Składniki   –  na  40 porcji :
– Pomidor 3000 g (3 kilogram)
– Cebula 1000 g (1 kilogram)
– Papryka czerwona 400 g (2 średnie sztuki)
– Ananas plastry puszka 565 g (1 puszka)
– Cukier 400 g
– Papryka ostra w proszku 6 g (1 płaska łyżeczka)
– Czosnek granulowany 6 g (1 płaska łyżeczka)
– Musztarda 30 g (2 płaskie łyżki)
– Papryka słodka mielona 6 g (3 łyżeczki)
– Curry 8 g (1 łyżka)
– Pieprz czarny, zmielony 8 g (1 płaska łyżeczka)
– Ocet Balsamico 100 g (100 ml)
– Sól biała 40 g (2 płaskie łyżki)
– Skrobia ziemniaczana 40 g (2 czubate łyżki)

Pomidory obrać ze skórki. Cebulę i pomidory pokroić w kostkę. Gotować około 1 godziny na wolnym ogniu, po około 30 minutach dodać sól. Ananas i paprykę pokroić w kostkę i dodać do gotującego się sosu. Gotować dalej. Dodać kukurydzę, przyprawy, ocet i cukier. Nadal gotować. Po około 20-30 minutach gotowania wszystkich składników dodać rozrobioną skrobię ziemniaczaną w kilku łyżkach wody po ananasie. Następnie gotować jeszcze przez 15 min. Rozlać do słoików – jeśli rozlewamy wrzący sos nie trzeba słoików już zagotowywać. Taka porcja wystarcza na zalanie 20 słoików.

 

Marynowane ogórki z chili  180 kcal 

Składniki   –  na 8 sztuk :

Ogórek 2500 g
Sól biała 80 g (4 płaskie łyżki)
Czosnek 70 g (10 ząbków)
Olej słonecznikowy 104 g (8 płaskich łyżek)
Ocet Balsamico 375 g (375 ml)
Papryka ostra w proszku 6 g (1 płaska łyżeczka)

 

Ogórki pokroić w ćwiartki lub plastry (ok. 1 cm grubości), koniecznie ze skórką (żeby się nie rozgotowały za bardzo). Pokrojone ogórki zasypać 4 łyżkami soli i zostawić na 12 godzin, żeby puściły wodę. Po dwunastu godzinach rozgnieść czosnek i dodać do ogórków – ja dodaję około 10 ząbków – można według uznania. Do całości dodać 8 łyżek oleju, 1.5 szklanki octu, łyżeczkę chili i zostawić na kolejne 12 godzin – przemieszać kilkanaście razy. Ogórki przełożyć do słoików i zagotować – zalewa jest niepotrzebna bo wody jest wystarczająco dużo z ogórków. Z tej porcji (krojone w plastry) wychodzi 8 słoików średniej wielkości (takich jak na zdjęciach). Czosnek i chili można modyfikować w zależności od upodobań własnego podniebienia.

 

Papryka w zalewie octowej   76 kcal 

Składniki na 22 porcje :

Papryka czerwona 6000 g (30 średnich sztuk)

Zalewa:
– 6 szklanek wody
– 1 szklanka octu
– 0,5 szklanki cukru
– 2 płaskie łyżki soli

Paprykę umyć. Na 30 sekund każdą sztukę zanurzyć we wrzątku, aby odrobinkę zmiękła. Pokroić w odpowiednie paseczki, bądź kawałki i układać ciasno w małych słoikach, najlepiej po dżemie. Do każdego słoika dodać listek laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu, ząbek czosnku i gorczycę. włożyć paprykę, zalać zalewą octową i na koniec łyżką oleju. Paprykę zalewać ciepłą zalewą i wekować 20 minut. Po wyjęciu odwrócić słoik do góry dnem.