Kolacje

Papryka z warzywami  162 kcal

Składniki na 5 porcji :
– 5 strąków czerwonej papryki
Farsz :
– 1 puszka kukurydzy i groszku
– szklanka ryżu ugotowanego na sypko
– 6 dużych pieczarek
– sok z cytryny
– spora cebula
– szklanka bulionu z kurczaka
– suszony tymianek
– sól, pieprz

Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy. Cebulę i pieczarki obrać, umyć, drobno pokroić. Pieczarki skropić sokiem z cytryny, posypać tymiankiem, wymieszać z ryżem, groszkiem, kukurydzą i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z papryk odkroić podstawę z ogonkiem, usunąć gniazda nasienne, umyć, osuszyć, napełnić przygotowanym farszem, ustawić w naczyniu żaroodpornym, podlać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 25-35 min. Podawać na gorąco.

 

Brokuły z kozim serem  203 kcal

Składniki na 4 porcje:
- brokuł
– 6-8 łyżek płatków migdałowych
– opakowanie koziego sera typu camembert
– cukier, sól
– tłuszcz do naczynia żaroodpornego

Brokuł podzielić na różyczki i włożyć na 15min do zakwaszonej wody. Odsączyć. Zagotować wodę z solą i cukrem i zanurzyć w niej brokuł na 2-3 min, potem przelać go na sicie zimną wodą. Migdały wsypać na rozgrzaną suchą patelnię i uprażyć. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć różyczki brokułu, posypać je migdałami, przykryć pokrojonym w plasterki kozim serem. Wstawić do piekarnika. Kiedy ser się rozpuści potrawa jest gotowa.

 

Kalarepki z kiełkami i koperkiem  66 kcal

Składniki na 4 porcje :
– 2 soczyste kalarepki
– 2 łyżki posiekanego koperku
– 2 jabłka
– 2 łyżki dowolnych kiełków
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– sok z cytryny
– sól, cukier

Kalarepy i jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać z koperkiem i kiełkami, polać  jogurtem przyprawionym sokiem z cytryny, solą i cukrem. Nadaje się nie tylko na kolacje

 

Kotlety z warzyw mieszanych   159 kcal

Składniki na 8 porcji :
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– por
– duży seler
– kalarepka
– kawałek białej kapusty
– puszka groszku konserwowego
– szklanka ugotowanego ryżu
– 3 jajka
– 2 łyżki mąki
– świeżo starta gałka muszkatołowa
– 6-8 łyżek oleju
– cukier, sól, pieprz

Marchewkę, pietruszkę, seler i kalarepkę obrać, ugotować w całości w osolonej i ocukrzonej wodzie lub na parze. Pod koniec do warzyw dołożyć por oraz białą kapustę. Wszystkie warzywa wraz z ryżem i odsączonym z zalewy groszkiem zemleć w maszynce. Dodać 2 jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Formować dowolnego kształtu kotlety, obtaczać je w mące, potem w pozostałym jaju i bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor.