Drugie dania z wołowiną

Wołowina z rzodkiewkami  186 kcal

Składniki na 4 porcje :
– 40dag chudego mięsa wołowego
– duża cebula
– 2-3 pęczki rzodkiewki
– 2 łyżki oliwy
– łyżka mąki
– 2 szklanki lekkiego bulionu wołowego
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– cukier, sól, pieprz

Obraną cebulę pokroić w plasterki. Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę, posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką i obsmażyć na oliwie razem z pokrojoną cebulą. Przełożyć do rondla, podlać bulionem i dusić pod przykryciem przez 40 min, aż będzie miękkie. Po 25 min włożyć umyte i pokrojone na ćwiartki rzodkiewki, dusić razem ok. 15 min, dodać przecier pomidorowy, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

 

 

Roladki z wołowiny z kapustą  233 kcal

Składniki na 6 porcji:
– 60dag młodej wołowiny lub schabu środkowego
– 50dag białej kapusty
– czerwona cebula
– 2 łyżki oliwy
– duży pomidor
– ¼ kostki bulionowej warzywnej
– łyżeczka mąki
– cukier, sól, pieprz

Mięso umyć, pokroić ukośnie w poprzek włókien na 4 plastry, rozbić cienko tłuczkiem zwilżonym wodą, posypać pieprzem i pozostawić w chłodnym miejscu. Kapustę umyć, usunąć wierzchnie liście, pokroić na części, usunąć głąb i wrzucić do wrzącej osolonej wody. Na wpół ugotowaną kapustę odcedzić, gdy wystygnie – odcisnąć, poszatkować i lekko poddusić z drobno posiekaną cebulą na łyżce oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nadzienie rozłożyć na przygotowanych płatach mięsa, zwinąć ciasno w rulony i spiąć szpilkami. Roladki krótko obsmażyć na łyżce oliwy i przełożyć do wrzącego bulionu. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Dusić na małym ogniu pod przykryciem, doprawić do smaku cukrem.

 

Mielone kotlety z kapustą  166 kcal

Składniki na 6 porcji :
– 50 dag wołowiny bez kości
– 25 dag białej kapusty
– cebula
– łyżka posiekanej natki pietruszki
– jajko
– sól, pieprz
– olej do naczynia żaroodpornego

Kapustę cienko  poszatkować, zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Dokładnie odcedzić. Mięso i cebulę zemleć w maszynce. Dodać kapustę, posiekaną natkę i jajko. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Z masy uformować kotlety. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 160⁰C. Podawać posypane koperkiem z bukietem warzyw.