Drugie dania z kurczakiem

Potrawka z kurczaka  173 kcal

Składniki na 3 porcje :
- 40 dag kurczaka
– mała włoszczyzna bez kapusty
– ½ szklanki mleka
– łyżka mąki
– sok z cytryny
– zioła prowansalskie
– łyżka posiekanego koperku

Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę. Zalać osoloną wodą (2 szklanki) i ugotować razem z kurczakiem do miękkości. Mięso wyjąć, oddzielić od kości, pokroić na małe kawałki, włożyć ponownie do wywaru, zagotować, mieszając. Dodać zioła i sok z cytryny, jeszcze przez chwilę poddusić. Zestawić z ognia, wsypać koperek.

 

Piersi kurczaka w sosie pomidorowym  206 kcal

Składniki na 4 porcje:
– 2 piersi kurczaka
– cebula
– ząbek czosnku
– kawałek selera
– średnia marchewka
– 3-4 pomidory
– łyżka bazylii
– 1,5 szklanki rosołu
– 2 łyżki oleju
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju. Seler i marchewkę oskrobać, umyć, zetrzeć na tarce, dodać do cebuli. Wlać do warzyw rosół, dodać zmiażdżony czosnek i dusić ok. 20 min. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dodać do sosu. Przyprawić, wystudzić, zmiksować. Piersi kurczaka podzielić na porcje, włożyć do sosu i gotować do miękkości na małym ogniu.

 

 

Kurczak zapiekany z warzywami  195 kcal

Składniki na 4 porcje:
– 40dag piersi kurczaka
– 3 średnie ziemniaki
– mały brokuł
– marchewka
– 2 pomidory
– szklanka bulionu drobiowego
– 8 czarnych oliwek
– łyżka oleju
– kilka listków świeżej bazylii
– przyprawa do drobiu
– sól, pieprz

Ziemniaki i marchewkę umyć, obrać, pokroić w plastry, zalać niewielką ilością wrzątku, posolić, gotować 5 min. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, dodać do warzyw po 3min. Miękkie warzywa odcedzić, oprószyć pieprzem. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i przyprawą do drobiu. Obsmażyć z obu stron na patelni teflonowej posmarowanej olejem, ostudzić, pokroić na paski. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Ziemniaki, brokuły, marchewkę i mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać bulionem, ułożyć pomidory. Zapiekać ok. 20min. w średnio nagrzanym piekarniku. Udekorować oliwkami i listkami bazylii.

 

Indyk w bazylii z kaszą  403 kcal

Składniki na 1 porcję:
– filet z piersi indyka (12dag)
– sól, pieprz
– garść posiekanej bazylii
– 3 łyżki ugotowanej kaszy perłowej
– łyżeczka oliwy z oliwek
– cebula
– ½ strąka czerwonej papryki
– ząbek czosnku
– ½ małej cukinii
– pomidor
– łyżeczka posiekanej natki pietruszki
– 1/3 kieliszka wytrawnego wina

Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, i ziołami. Pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu. Zdjąć z patelni i przełożyć do rondelka. Na pozostałym na patelni tłuszczu usmażyć posiekaną cebulę, pokrojoną w paseczki paprykę, startą na tarce do jarzyn cukinię i rozdrobniony pomidor. Warzywa dusić w niewielkiej ilości wody, dodając wino; połączyć z mięsem. Podawać z kaszą.