Desery

Kilka przykładów na to że nie wszystkie desery są „bombą kaloryczną” :

Kisiel z jabłkiem  88 kcal   

Składniki na 2 porcje :
– winne jabłko
– czubata łyżka mąki ziemniaczanej
– słodzik (ewentualnie 2 łyżeczki cukru)
– cynamon (niekoniecznie)

Jabłko obrać i utrzeć, wrzucić na wrzącą osłodzoną wodę (2 szklanki). Przygotować zawiesinę z małej ilości wody i mąki ziemniaczanej. Wlać, ciągle mieszając do gotującego się jabłka. Można dodać szczyptę cynamonu. Zagotować. Podawać w pucharkach. Jabłko można zastąpić przetartymi brzoskwiniami, morelami, śliwkami lub porzeczkami.

 

Mus truskawkowy  105 kcal

Składniki na 4 porcje:
– 50dag truskawek
– po ćwierć szklanki czarnych jagód i czerwonych porzeczek
– 2-3 świeże figi
– 3 białka
– łyżeczka żelatyny
– 4 łyżki bitej śmietany
– kieliszek brandy
– 3 łyżki cukru pudru
– sól

Truskawki umyć, oderwać szypułki, owoce przetrzeć przez gęste sito, odstawić. Ubić białka ze szczyptą soli i cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż piana będzie lśnić. Żelatynę wymieszać z trzema łyżkami wrzącej wody, wlać do przecieru truskawkowego, szybko wymieszać, wlać brandy i delikatnie połączyć z ubitą pianą. Przełożyć do szklanych pucharków, udekorować bitą śmietaną, porzeczkami, jagodami i pokrojonymi na ćwiartki figami.

 

Lody truskawkowe  170 kcal

Składniki na 6 porcji :
– 30 dag truskawek
– 10 dag cukru pudru
– 2 łyżki syropu truskawkowego
– kubek jogurtu
– łyżka soku z cytryny
– 2/3 szklanki bitej śmietany

Owoce umyć, 2/3 zmiksować z cukrem, dodać sok z cytryny, syrop, jogurt i bitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. Masę wstawić do zamrażarki na 3-4 godziny. Ostrożnie mieszać co 30 minut. Przed podaniem udekorować pozostałymi owocami i innymi dowolnymi dodatkami.

 

Piernik – całość ma 1500 kcal, jeśli podzielisz piernik na 15 porcji to jedna będzie miała około 100 kcal

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej 130 g
  • szklanka płatków owsianych 130 g
  • szklanka mleka 0,5 % tłuszczu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu 40 g
  • łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody oczyszczonej
  • kilka tabletek stewii
  • pół opakowania przyprawy korzennej do piernika

Płatki owsiane zmielić na pył. W mleku rozpuścić 5 tabletek stewii – sprawdzić czy na pewno się rozpuściły i w razie potrzeby rozgnieść je łyżeczką. Jajka zmiksować w całości do uzyskania puszystej konsystencji, dodać miód, mąkę i płatki oraz mleko i ciągle miksować. Kiedy powstanie gładka masa dodać proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i wymieszać. Ciasto przelać do formy “keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia lub użyć formy silikonowej (polecam, bo ciasto w ogóle nie przywiera). Nagrzać piekarnik do 160 stopni i piec przez około 45 minut.

 

Sernik na zimno – cały sernik ma 1236 kcal, jeżeli podzielimy go na 12 porcji, to każda będzie miała trochę ponad 100 kcal

Składniki:

  • 700 g serka homogenizowanego naturalnego 3 % tłuszczu
  • 250 ml mleka 0,5 % tłuszczu
  • 4 łyżki cukru brzozowego ksylitolu (lub tabletki stewii do smaku)
  • 2 laski wanilii lub aromat waniliowy
  • 250 g malin (ja użyłam mrożonych)
  • 80 g biszkoptów
  • 2 łyżki żelatyny 20 g

Wymieszać serek z mlekiem (zostaw trochę mleka, w którym rozpuścisz żelatynę), cukrem brzozowym i wanilią. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącego mleka i odstawić do schłodzenia. Wymieszać żelatynę z masą serową. Wstawić masę do lodówki, aby lekko stężała. W tym czasie wyłożyć blachę 24 cm biszkoptami. Gdy masa serowa lekko stężeje, zmiksować ją, aby powstała puszysta pianka. Wlać piankę do formy z biszkoptami i na wierzch wyłożyć maliny.

 

Ciasto cynamonowe ze śliwkami – Całe ciasto ma około 1300 kcal. Jeżeli podzielimy je na 16 porcji to każda będzie miała trochę ponad 80 kcal

Składniki:

  • Mąka pszenna 2 szklanki – 260 g
  • 1 jajko
  • 120 g jogurtu naturalnego 2 % tłuszczu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g śliwek
  • 4 tabletki stewii lub do smaku

Mąkę wymieszać z jajkiem i jogurtem oraz proszkiem do pieczenia, łyżką cynamonu i kardamonem. Szybko wyrobić ciasto i włożyć je do zamrażarki na 30 minut. Wyłożyć ciasto do formy na tartę (lub innej). Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Wyjąć pestki ze śliwek i pokroić owoce na małe kawałki. Wyłożyć śliwki na podpieczony spód i piec w piekarniku przez około pół godziny.

 

Tarta – całe ciasto ma około 1700 kcal, a jedna porcja około 106 kcal.

Składniki:

  • Mąka pszenna 2 szklanki – 260 g
  • 1 jajko
  • 120 g jogurtu naturalnego 2 % tłuszczu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 budynie w proszku bez cukru – 80 g
  • 3 szklanki mleka 0,5 % tłuszczu – 690 g
  • 250 g jagód lub truskawek
  • 7 tabletek stewii (lub do smaku)

W jogurcie rozpuścić 4 tabletki stewii (lub do smaku). Z mąki, jajka i jogurtu ugnieść szybko ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie przygotować budyń z 3 szklanek mleka i 3 tabletek stewii. Schłodzone ciasto wyłożyć do formy na tartę i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Zmiksować blenderem większą część owoców, Mniejszą cześć pozostawić do dekoracji. Wyłożyć na ciasto masę budyniową i polać musem owocowym. Piec kolejne 30 minut. Przed podaniem udekorować owocami.