Koktajle

KOKTAJLE NA ZDROWIE

koktajle1

Najcenniejsze są świeże soki i koktajle zrobione w domu, gdyż posiadają najwięcej witamin, minerałów oraz błonnika. Mają intensywny zapach, smak i cieszą oczy różnymi kolorami. Sok można zrobić niemal z każdego warzywa. Można je doprawić zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi czyli na słodko lub ostro, można do nich dodać owoce, zioła, przyprawy.
Doskonale w smaku i wartościach odżywczych są także koktajle warzywne. Aby takie przygotować należy przecisnąć przez sokowirówkę wszystkie twarde warzywa, a następnie uzyskany sok zmiksować (np. blenderem) z miękkimi składnikami np. arbuzem, melonem, pomidorem obranym ze skórki, selerem naciowym, natką pietruszki czy kawałkami dyni. Żeby uzyskać 1 litr soku potrzeba 1,5 – 2 kg warzyw. Jeśli sok czy koktajl jest zbyt gęsty można dodać wody. Najlepiej spożyć przygotowane napoje zaraz po przyrządzeniu, ale w szczelnie zamkniętej butelce można je przechować do kilku godzin w lodówce bez utraty wartości odżywczych.

Koktajl owocowy łagodzący skutki dolegliwości ze strony układu pokarmowego podczas leczenia chorób nowotworowych. Zaparz 400 ml zielonej herbaty (najlepiej liściastej), schłodź. Owoce: dużą pomarańczę, 2 mandarynki, 1/2 awokado, 2 kiwi zmiksuj z 1/2 łyżeczki cukru brzozowego. Połącz z zieloną herbatą. Podziel na dwie równe porcje, pij rano i wieczorem.

Koktajl ananasowy to bomba witaminowa, która skutecznie gasi pragnienie. Smakuje najlepiej, gdy jest schłodzony Do miksera wrzuć obrany, dojrzały miąższ ananasa, dodaj sok z połówki cytryny i dużą garść rzeżuchy. Zmiksuj, schłodź. Spożyj zaraz po przygotowaniu.

Koktajl pomidorowy oczyszczający polecany osobom z nadwagą, nadciśnieniem, cukrzycą, dną, chorobami nerek i serca. Litr gęstego soku pomidorowego zmiksuj z jedną niedużą cebulą (drobno pokrojoną), 3 łodygami selera naciowego, pęczkiem kopru. Dopraw solą i pieprzem (zamiast pieprzu można użyć zmielonej czarnuszki).

Koktajl buraczano-jabłkowo-marchewkowy to witaminowa bomba. 4 średnie marchewki i 2 buraki włóż do sokowirówki. Uzyskany sok zmiksuj z 2 jabłkami wcześniej drobno pokrojonymi.

Koktajl cytrynowo-imbirowy. Wyciśnięty sok z 4 marchewek mieszamy z sokiem z 1 cytryny, dodajemy 2 drobno pokrojone jabłka i 5 cm świeżego imbiru. Wszystko dokładnie miksujemy.

Koktajl koperkowy na poprawę trawienia i w zwalczaniu kolek jelitowych. Litr kwaśnego mleka wymieszaj z połową pęczka drobno posiekanego koperku, dopraw solą i dobrze wymieszaj.

Koktajl energetyczny hamuje apetyt. Czerwony grejpfrut, dużą pomarańczę, 1 banana obierz ze skórki. Dodaj 1/2 opakowania jogurtu naturalnego, łyżeczkę oleju z pestek winogron i łyżeczkę miodu. Wszystko dokładnie zmiksuj.

Koktajl marchwiowo-pietruszkowy polecany przy zapaleniu układu moczowo-płciowego i niewydolności naczyń krwionośnych. Przygotowany jest z soku wyciśniętego z marchewki i pietruszki (korzenia) w proporcji; 1 szklanka soku z marchewki + 1/2 szklanki soku z pietruszki.

Koktajl stosowany przy reumatyzmie, bólach stawów i mięśni, obrzękach kończyn. 1 szklanka soku z marchewki + 1/4 szklanki soku z zielonego ogórka + 1/4 szklanki soku z papryki.

Koktajl usuwający kamienie z woreczka żółciowego i nerek.
Szklankę soku z marchewki + szklankę soku z buraków + szklankę soku z ogórków (świeżych) dokładnie wymieszać. Podzielić na 3 porcje. Oprócz tego należy wycisnąć sok z jednej cytryny i rozpuścić go w 1/2 szklanki ciepłej wody. Podzielić także na 3 porcje i pić. ,

Warzywny mix: 200 g marchewki, 100 g selera, 100 g szpinaku, 100 g sałaty (najlepiej rzymskiej), łyżka posiekanej natki pietruszki. Wszystkie składniki myjemy, suszymy i wrzucamy do sokowirówki. Na koniec dodajemy natkę.

Sok brokułowo-jabłkowy oczyszcza organizm i podnosi poziom energii. 20 dag brokułów, 20 dag jarmużu, 1 małe jabłko, pół selera. Wszystko myjemy, osuszamy i wrzucamy do sokowirówki. Na końcu dodajemy posiekaną natkę – 1 pęczek.

Sok buraczano-czosnkowy. 2 buraki, 1 seler, 3 ząbki czosnku (drobno pokrój), 5 łyżek posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka startego chrzanu, szczypta soli i pieprzu (zamiast pieprzu może być czarnuszka). Wyciśnij sok, zmiksuj resztą składników.

Sok z ogórków:
wyciśnij sok z 1/2 kg świeżych ogórków, dodaj do niego sok z 1/2 cytryny, szczyptę soli, pieprzu i kilka listków świeżej mięty.

Mieszanka z sokiem z selera:
wyciśnij sok z 30 dag selera, 30 dag marchewki dodaj do mieszanki dobrze rozmiażdżone 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki i łyżeczkę miodu.

Mieszanka z sokiem z buraków:
wyciskamy sok z 30 dag buraków, 20 dag marchewki i 2 pomarańczy.

Mieszanka z sokiem z dyni:
wyciskamy sok z 25 dag dyni, 25 dag marchewki, duże jabłko, a następnie dodajemy szczyptę chili.

Mieszanka z sokiem z marchewki:
wyciskamy sok z 1/2 kg marchewki, główki sałaty rzymskiej i świeżego imbiru (dodajemy go według własnego uznania).

 

Zakresem naszego działania obejmujemy miejscowości :
Łapanów, Gdów, Bochnia, Wieliczka, Dobczyce, Myślenice, Kraków, Niepołomice, Targowisko, Łapczyca, Królówka, Sobolów, Trzciana, Łąkta, Żegocina, Limanowa, Mszana Dolna, Nowy Sącz, Zakopane , Kłaj, Raciechowice,  Jodłownik, Szczyrzyc, Tymbark, Łososina, Kasina Wielka, Wiśniowa , Rabka.