Dysbakterioza

Dysbakterioza to zaburzenie naturalnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego lub dróg oddechowych spowodowane infekcjami i kuracjami antybiotykowymi. Może być przyczyną bólów głowy, stawów, niestrawności, biegunki,  alergii, dolegliwości wątroby, pojawienia się pleśniawek. Zatem w okresie rekonwalescencji po przebytych infekcjach powinniśmy pomyśleć o kuracji oczyszczającej organizmu i regulującej naturalna florę bakteryjną. Przy okazji możemy zadbać także o wzmocnienie sił odpornościowych.

dysbakterioza1

Terapia: Herbata antylipidowa (1 saszetkę zalać szklanka wody o temp. 80 st. C; po 15 min. saszetkę wyjąć; napar podzielić na 4-5 części, pić między posiłkami, dolewając wody do pełnej szklanki). Przy dysbakteriozie wskazany jest także Digest (2-3x dziennie po 2 tabletki po posiłku; dokładnie przeżuwamy i popijamy szklanka wody) oraz Chitosan (2x dziennie po 1 kapsułce. Należy zachować dwugodzinną przerwę między Chitosanem, a innymi preparatami. Nie stosować Chitosanu razem z Podwójną celulozą.

WAŻNE: W jelitach każdego człowieka żyje przeszło 500 gatunków różnych drobnoustrojów. Najwięcej drobnoustrojów zasiedla jelito grube. Część bakterii, żyjąc w symbiozie z naszym organizmem, spełnia wiele pożytecznych funkcji: ułatwia trawienie, syntetyzuje niektóre witaminy, pomaga przyswajać wapń i żelazo, działa przeciwalergicznie, chroni przed atakiem bakterii chorobotwórczych.

Co mamy w jelitach?

W prawidłowo funkcjonującym przewodzie pokarmowym obecne są różne bakterie. W współodpowiadającym za odporność organizmu jelicie cienkim znajdują się bakterie tlenowe, takie jak Streptococcus, Lactobacillus, Veillonella, Clostridium i Neisseria, a ich ilość jest stosunkowo niewielka. Bakteriom nie sprzyja budowa oraz funkcje tego fragmentu układu pokarmowego, i np. mocno kwaśne środowisko. Inna sytuacja ma miejsce w jelicie grubym, gdzie bakterie mają dużo pożywki i występują w sporych ilościach. Również skład bakterii w jelicie grubym różni się, a przeważają w nim takie bakterie jak Escherichia coli, głównie beztlenowe, które nie powinny osiedlać się w jelicie cienkim. U zdrowego człowieka, w zdrowym i właściwie odżywianym organizmie te niekorzystne bakterie nie przedostają się wyżej do jelita cienkiego.

Częste infekcje, biegunki, wzdęcia – to znak ostrzegawczy

O dysbakteriozie możemy mówić właśnie gdy do jelita cienkiego zaczną dostawać się bakterie z jelita grubego lub osiądą tam spożyte z zanieczyszczoną wodą albo pokarmami. Najczęstszą przyczyną dysbakteriozy jest przewlekła antybiotykoterapia lub brak zachowania higieny spożywanych pokarmów.

dysbakterioza2

Mogą temu także sprzyjać wady anatomiczne (wady wrodzone) przewodu pokarmowego jak i zmiany powstałe wskutek poważnych operacji przewodu pokarmowego. Wiele silnych leków np. przeciwnowotworowych, przeciwzapalnych, przeciwbólowych, niedożywienie, potrawy zawierające duże ilości konserwantów żywności czy dodatków zapobiegających jej psuciu się powoduje wtórne osłabienie prawidłowej flory bakteryjnej jelita. Łatwym do zaobserwowania wskaźnikiem, że są problemy z florą bakteryjna w jelitach, zwłaszcza u dzieci jest skłonność do częstego zaziębiania się, przewlekłe katary, częste zapalenia oskrzeli, zapalenia zatok, przykry zapach z ust, zgagi, odbijania się, wzdęcia brzucha, nieprzyjemne gazy. Wszystkie te objawy mogą także występować także u dorosłych.

Zaawansowana dysbakterioza objawia się może także: biegunkami albo uporczywymi zaparciami, wzdęciami, niedoborami witaminy D (osteoporoza, krzywica) i B12 (niedokrwistość), rumieniami na skórze czy zapaleniami stawów. Charakterystyczny może być również spadek masy ciała.

Dysbakterioza a antybiotykoterapia

Często chorujące na infekcje dróg oddechowych dzieci i osoby dorosłe są leczone antybiotykami i chociaż uzyskuje się krótkotrwały efekt zmniejszenia objawów infekcji to prowadzi to często do dalszego osłabienia odporności, a przede wszystkim do zniszczenia flory jelitowej.

Pomocne bakterie probiotyczne z Jogurtu Domowego

Zarówno dla zapobiegania jak i leczenia dysbakteriozy zaleca się stosowanie probiotyków, czyli szczepów bakterii, których pozytywne działanie na układ pokarmowy zostało udowodnione naukowo. Bardzo dobrym naturalnym probiotykiem jest Jogurt Domowy, który wyhodowany w warunkach domowych, zawiera pożądane w układzie pokarmowym szczepy bakterii takie jak: Steptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis.

U osób o osłabionej odporności oraz osób, u których rozpoznano dysbakteriozę wprowadzenie do codziennej diety probiotycznego Jogurtu Domowego może być wsparciem w leczeniu. Apożywanie Jogurtu czy Kefiru domowego jest dobrym sposobem zapobiegania rozwojowi dysbakteriozy.

Gdy profilaktyka nie wystarczy

W poważnych przypadkach dysbakteriozy samo zażywanie probiotyków nie wystarczy. Przy obecności bardzo dużej ilości nieprawidłowych bakterii „chwastów” może okazać się konieczna krótkotrwała antybiotykoterapia lub zastosowanie alternatywnych metod zwalczania tych drobnoustrojów np. przy wykorzystaniu sorbentów (Enterosgel). Czasem potrzebna jest interwencja chirurga, aby przywrócić prawidłowe stosunki anatomiczne w przewodzie pokarmowym. W w/w przypadkach trzeba zasięgać porady i pomocy lekarza. Ale po przeprowadzeniu w/w zabiegów dla przywrócenia flory jelitowej Jogurt Domowy i Kefir Domowy są nieocenione. Regularne ich spożywanie to sposób wspomagania leczenia także zaawansowanej dysbakteriozy.

 

Zakresem naszego działania obejmujemy miejscowości :
Łapanów, Gdów, Kłaj, Wieliczka, Dobczyce, Myślenice, Kraków, Niepołomice, Targowisko, Łapczyca, Bochnia, Królówka, Sobolów, Trzciana, Łąkta, Żegocina, Limanowa, Zakopane, Mszana Dolna, Łososina, Szczyrzyc, Jodłownik, Lipnica Murowana, Stadniki, Nowy Sącz , Nowy Targ  i cała pozostała małopolska.